oktober 27, 2019

Bonding af kaniner

Bonding. Det er ikke en ting, men en process. En process der tager tid. Så det er en af de første og vigtigste råd til kanin-ejere, som vil bonde deres kaniner med en ven eller veninde. Og først vil jeg lige have lov og sige, hvor er jeg glad for at du enten har eller overvejer at bonde, fordi det er den største gave, som du kan give din kanin. Vi mennesker kan give vores kaniner meget, men aldrig den særlige relation og den nærhed, som kaniner kan give hinanden. 

“Det bedste råd er at teste kemien af. Hvis de her slet ikke kan sammen, så er det ikke det korrekte match”

Første råd: Test kemien af

Da jeg først hørte det råd tænkte jeg: “Hvorfor skal man vurdere noget ud fra ét møde, når man nu ser bonding som en process, hvor to kaniner over tid lærer at kunne lide hinanden”. Men jeg kan godt se pointen i, at hvis to kaniner nærmest bider hoveder af hinanden, så er det nok ikke det bedste match. Hvorimod hvis to kaniner brummer lidt til hinanden, men ellers omgåes hinanden forholdvis roligt er noget andet, og dette par kan godt med tiden bondes.

En process der tager tid

Hvis du møder en helt fremmed person, som du aldrig før har set, så går du heller ikke direkte hen og krammer personen, tager armen om han/hendes skulder og spørger hvordan personligt virkeligt har det, vel?

Det samme gælder for kaniner.

Selv når det kommer til din bedste ven eller veninde, du skulle vel lige lære personen at kende, og I har så med tiden udviklet et særligt forhold ikke?

Forestil dig dette. En helt fremmed person kommer ind i din lejlighed, indtager din stude som han eller hendes værelse, glemmer at slå brættet ned på toilettet og nåhr ja tager af dit køleskab.

Ville du ikke være fuldkommen i chok, hvis det skete? Det tror jeg nok. Derfor er det vigtigt, at man tænker meget over, hvordan man skal bonde to kaniner. Det er en process, der tager tid. Det kan tage alt fra et par dage til et par måneder, hvis ikke mere. Derfor er det vigtigt, at du sætter tid, ressourcer og plads af til denne process.

Hav nok plads

Hvis en person flytter ind i din lejlighed, så fungerer det bedst, hvis den person har sit eget værelse, så personen ikke indtager din stue som sit værelse. Smider sine linser på gulvet, bruger stuebordet som sengebord og værst af alt – har overtaget dit fjernsyn.

På samme måde er det fuldkommen essentielt, at du har et ekstra rum/indhegning/indhegnet indendørs område til den nye kanin. Det er vigtigt, at de to kaniner har hver deres område, hver deres hus, hver deres toilet, hver deres madskål, høhæk osv. Endnu vigtigere er at de ikke har en indhegning op af hinanden, de skal helst være i hvert sit rum eller indhegning i hver ende af haven. De skal altså bo hver for sig, og så skal de mødes, når du “afholder” “bonding-session” via direkte bonding.

Direkte bonding

Direkte bonding er, foregår således at du samler de to kaniner i et rum, som ingen af kaniner ellers opholder sig i eksempelvis et badeværelse eller en vens lejlighed/rum – det skal altså være en rum, som er nyt for begge kaniner, således at ingen føler er deres territorie. Det er vigtigt, at der er et skridsikkert underlag, så de ikke glider rundt. Jeg brugte selv min mors tæppe på mit badeværelset, da min kanin Theo aldrig er på badeværelset. Bonding-sessionen tager 1-1,5 timer. Du skal være til stede – gerne placeret mellem kaninerne eller tæt på kaniner, så du hurtigt kan gribe ind. Huskeliste:

  • Tæppe til underlag (så kaninerne ikke rutcher rundt)
  • Handsker (hvis de angriber hinanden)
  • Godbidder (kun til brug hvis der er en anspændt stemning, så skaber det adspredelse, men HUSK nok så de ikke skal slådser om maden)
  • Evt. vand

Hvor mange bonding sessioner kræver det?

Jamen, hvor hurtigt kan du blive gode venner med fremmede? Det er jo umuligt at sige, måske har i fælles interesser, ens smag i musik eller serier, går i samme tøj – eller også er i vidt forskellige, og selvom i ender som rigtig gode venner, så tager det bare lang tid.

Så svaret er: Det er meget forskelligt. Nogle tager 1-2 møder, andre mange mange flere. Det kan for nogle tage op til et halvt år. Så tålmodighed er en dyd i dette tilfælde.

Hvor ofte skal man bonde kaniner, når man først er begyndt?

Når du først er begyndt på bonding, så skal du køre bonding hver dag. Hvis du springer en dag over, så kan det forlænge antallet af bonding møder i sidste ende. Hver dag kan være tidskrævende – det er jeg klar over. Jeg har selv været igang med bonding af mine to kaniner, Theo og Lulu, og jeg sprang dage over, flere dage, men jeg er også sikker på, at det havde været bedre, at Theo og Lulu havde bondet hurtigere, hvis jeg ikke havde gjort det.

Hvor lange skal bonding møderne være?

Som jeg skriver ovenfor, så start ud med 1-1,5 time, måske kortere tid, hvis det ikke går så godt. Men som relationen mellem kaninen bliver bedre, f.eks. at der går længere tid mellem at de hopper ovenpå hinanden eller napper efter hinanden, så kan du øge tiden til 2-2,5 timer. Der er mange forskellige råd til, hvordan bonding skal slutte.

Indirekte bonding

Mange gør brug af indirekte binding, som jeg har valgt at navngive det. Her lader de kaninerne være sammen med to hegn imellem (der må ikke kun være et hegn, da de her kan nå hinanden og derfor muligvis skade hinanden). Her lader de kaninerne gå sammen nogle timers tid – mange lader eksempelvis kaninerne spise mad sammen. Indirekte bonding har ikke nogen effekt på samme måde, som direkte bonding. Det er direkte bonding der rykker i sidste ende. Men det hjælpe på en smule tilvending i forhold til lugt og lyde.

Hanner og hunner, store og små, Rex og Vædder og Hermelin

Generelt siger man, at kaniner af modsatte køn er bedst og bonde. Det betyder ikke, at kaniner af samme køn ikke kan bondes, men fra naturens side, så vil kaniner af samme køn naturligt kæmpe om hvem, der skal dominere. I modsætningen hertil vil kaniner af modsatte køn automatisk falde ind i en naturlig orden, da de ikke skal kæmpe om dominans. Det betyder heller ikke, at kaniner af modsatte køn kan kæmpe om dominans, hvis begge kaniner er meget dominante, så begge kaniner vil være den dominante.

På samme måde som når hunde gør af hinanden, og efter at have snuset til hinanden holder k***, så vil kaniner, når begge kaniner er blevet enige om, hvem der er den dominante, så falder roen på.

Store og små, Rex og Vædder og Hermelin. Hverken størrelse, farve eller race har indflydelse på et godt bonding par. Det er derimod kaninernes temperament, der har betydning

Gå dog en tur

Jeg har fået et godt råd af Maja Landt, som er administrator i gruppen “Frikanin” på Facebook. Hvis du har to kaniner, som bare ikke vil bondes. Så giv det et forsøg med en gåtur på et nyt område. Det giver en anden stemning hos kaninerne, fordi de er udenfor og på et større og nyt område. Her er de sammen “mod natruren”, hvilket kan bringe kaninerne tættere sammen.

En særlig tak til…

Generelt vil jeg give en helt særlig tak til kanin siderne Frikanin og Facebookgruppen Kaninvelfærd. Tak for det store arbejde med at hjælpe kaninejere landet rundt med vejledning, gode råd og information om kaniner. Alle mine gode råd kommer fra dem