februar 1, 2020

En drægtig kanin: Hvor mange uger får kaninen, og hvordan skal den passes?

Hvor gammel skal en kanin være for at få unger?

Kaniner som ikke er blevet neutraliseret kan, når de er blevet seksuelt modne blive gravid. Mindre racer er allerede seksuelt modne, når de er så unge som 3,5 måneder. Derfor, hvis din kanin er ældre end 3,5 måneder og den tilbringer tid med en han-kanin, der er ældre end 3,5 måneder, så skal du holde øje.

Rede-bygger. Ligesom vi kender det med gravide kvinder rengørings vanvid, så vil drægtige kaniner også udvide rede-bygger adfærd. Det sker cirka en uge før fødslen. Normalt vil en kanin tage hø eller genstande, den kan bære i munden, eller skubbe tæpper eller løs sengetøj sammen for at skabe et behageligt rum at føde. En kanin, der udviser rede-bygger adfærd, kan også trække sin pels ud for at danne reden, hvilket kan være alarmerende for ejere, der ikke ved at forvente dette.

Hvor længe er kaniner drægtige?

En kanin er i gennemsnit gravid i 28-35 dage. En kanin kan blive gravid året rundt, men det varierer hvor mange unger en kanin kan få.

Hvor mange unger kan en drægtig kanin få?

En drægtig kanin skal have mere plads. Plads til at bygge reden og plads til at rumme alle babyerne. Kaniner kan få op til 14 babyer i et kuld, så vær forberedt i forhold til nok plads.

Det er vigtigt, at din kanin har et sted, hvor de kan bygge rede. Det kan eksempelvis være en katte-bakke, en som mange i dag bruger som kanin-toilet – vigtigt er, at din kanin har et seperat eller ekstra sted, hvor den kan have din rede.

Anderledes mad til en drægtig kanin

En gravid kanin skal have mere mad, da den jo både skal have mad til sig selv samt de unger, som den bærer i maven. Derfor skal en gravid kanin tilbydes flere friske grøntsager, og derudover skal den have ubegrænset adgang til alfalfa hø. Her er det også vigtigt at lave et gradvist skift fra din kanins normale hø til alfalfa hø, så du undgår blød afføring, som kan sætte dig fast på bagdelen. Derfor start med at blande din kanins normale hø med alfalfa hø og med tiden tilføj mere alfalfa hø til at du til sidst, udelukkende fodrer den med alfalfa hø.

Du kan læse mere om alfalfa hø i dette blogindlæg.

Baby kaniner og pleje

De fleste babykaniner kræver ingen hjælp fra et menneske. De små kaniner vil blive ammet en gang om dagen, normalt mellem midnat og kl 17. Det foregår i tre til fire uger indtil de er fravænnet. Hvis du er bekymret for babykaninerne, så kan du agere, men kun hvis du er bekymret.

Babykaniner bør vægtøge med 30 gram om dagen, hvis de fodres korrekt. En rund mave er bevis på, at de er blevet fodret, hvis du tjekker dem tidligt om morgenen.

I de usædvanlige tilfælde hvor du er nødt til at hjælpe en baby kanin, så skal den special-fodres med flaske. Efter et par dage med fodring via flaske skal du forsøge at genindføre babyen til moren, da nogle nye mødre ikke har tilstrækkelig mælkeproduktion før et par dage efter fødslen.

Vi anbefaler altid, at du er i tæt kontakt med din dyrelæge i forbindelse med graviditet hos kaniner.