oktober 26, 2019

Kanin legetøj: Hvad findes der, og hvordan aktiverer man sin kanin?

Kanin og legetøj? Hvordan hænger det sammen? Vi kender det til hunde, men kaniner elsker også legetøj, fordi kaniner bliver glad af at blive aktiveret. Hvilke legetøj passer til din kanin? Hvordan får du din kanin til at bruge legetøjet? Din dine svar her, gode tips til legetøj og hjemmelavede løsninger.

“En aktiveret kanin er en glad kanin. Så få fat i noget legetøj ;-)”

Legetøj til hunde, ja. Men legetøj til kaniner det er lidt mere et mysterium for mange. Legetøj er ligeså vigtigt som at fodre din kanin korrekt. Legetøj er en nødvendighed for din kanin, da det giver motion, mental stimulering og du slipper for at din kanin bruger sin energi og rastløshed på at bide løs i dine sofaer, møbler og kabler.

Du skal tænke på, at kaninen er fra naturens side vandt til masser af motion og et utal af stimulering af sanserne ude i den frie natur. Så et liv i et afgrænset område eller et bur kræver at din kanin bliver stimuleret gennem aktiviteter.

Mange kaninejere er nok ikke klar over, at kaniner er legesyge og har brug for virkelig meget stimulering.

Mental stimulering er vigtigt for kaniner, da det modsatte kan medføre depression eller destruktiv adfærd. Mange kaninejere kender måske problematikken med at din kanin bider i tremmerne. Det er utrolig synd, fordi din kanin (i de fleste tilfælde) råber efter aktivering (du kan læse mere om kaniner der bider i tremmerne her). Mental stimulering er især vigtigt, hvis din kanin ikke har en kanin ven eller veninde. Din kanin har brug for et liv, som indeholder andet end at sove eller spise. Det kan man vel godt forstå? Her er kaninen et meget misforstået dyr i modsætningen til hunde, hvor det er en selvfølge, at man skal gå ture og lege med den.

Motion. Når du ser vilde kaniner eller harer, så spurter de ofte rundt. De kanin har brug for masser af motion. Særligt hvis den ikke har en stor løbegård, som den kan rende i. Kaniner har brug for at hoppe, grave, løbe og gnave. Størstedelen af kaniner bliver syge grundet menneskeskabte skader, fordi de eksempelvis opholder sig for lang tid i et alt for lille bur. Så masser af motion til din kanin – den vil elske dig for det, og så slipper du for, at den lader sine frustrationer gå ud over ledninger, møbler eller andet. Hvis din kanin får nok stimulering og aktivering, så vil den ikke ødelægge dine ting. Det er et tegn på kedsomhed. 

“Aktivering er en del af kaninens natur – her er alt mad forbundet med aktivering. Så vend dig til at aktivere din kanin, hver gang den skal have noget og spise undtagen hø”

Hjemmelavede tricks

Papkasser. Så behøver jeg ikke sige mere. Mange kaniner elsker og gnave løs i papkasser. Og i dagens Danmark hvor vi får leveret et utal af varer fra nettet, er papkasser ret nemt og få fat i. En papkasse kan bruges på mange måder:

  • Udkigspost. Mange kaniner kan godt lide og sidde løftet. Jeg tænker ofte, at min Theo ligner en verdensmand, der har det store overblik, når han sidder på en kasse/papkasse eller lav kommode. Men Theo elsker ligesom mange andre kaniner at sidde løftet over gulvet.
  • Gnave. Det er utrolig nemt. Du behøver faktisk ikke at gøre noget. Du skal blot servere den, altså papkassen, så din kanin kan gnave.
  • Fyldt papkasse. Det lyder næsten som en gammel dansk hovedret, men det er det ikke helt. Du skal fylde din papkasse med avispapir/reklamer/toiletpapir. Og så smide nogle godbidder derind (ærteflager, frisk krydderurt, rosiner, små stykker gulerod), og så lad din kanin grave løs.
  • Den tætpakkede. Brug et låg fra en skotøjsæske eller skær din papkasse, så den kun er 5-10 cm høj. Skær nu en masse strimler pap (længde = papkassens længde, højde = papkassens højde), som kan længden som din papkasse. Sæt dem ned i låget eller den lave papkasse, så den fylder fra ende til anden med tæt-satte papstykker. Drys oregano ned i og server for din kanin.

STEP 1

kaninlegetøj3

STEP 2

kaninlegetøj3

STEP 3

kaninlegetøj3

STEP 4

kaninlegetøj