august 1, 2019

Kanin mad: Hvad må kaniner spise?

Hvilken slags mad skal din kanin have, og hvor meget kanin mad skal du give den? Hvilken slags skal den have mest af? Og hvad skal du holde igen med? Jeg præsenterer et nemt overblik over kaninens mad i dette blogindlæg.

Vidste du, at kaninen er en af de mest misforståede kæledyr i Danmark?

Selvom mange kanin-ejere gør det i god mening, når de fodrer deres kanin med farverigt musli-foder, youghurt dråber med sukker, stænger vendt i honning. Vi elsker jo alle at forkæle vores nærmeste med lækre ting til ganen ikke? Desværre er det bare ikke det bedste for din kanin, det kan derimod være utrolig farligt for dem. Så det er udelukkende synd for din kanin, hvis du ikke fodrer den med det rette, og hvis du ikke følger kanin mad-pyramiden i forhold til mængder af mad.

Forkert fodring og fangenskab er faktisk blandt de hyppigste årsager til at kaniner bliver syge.

Kaniner har en meget sensitiv mave og et unikt fordøjelsessystem, og en kanin kan nemt blive syg, hvis den får det forkerte at spise. Derfor er det yderst vigtigt, at man som ny kaninejer sætter sig ind i og tager hensyn til kaninens mad. En sund kanin med den rette kost er en glad kanin.

hvad må din kanin spise

Kanin mad: Her illustreret i en pyramide

kanin mad

Græs eller hø (som er tørret græs) skal udgøre mindst 80 % af kaninens kost. Mange bliver overrasket, når de hører dette tal. Det er virkelig meget. Du kan enten plukke græs til din kanin eller lade den græsse udenfor dele af året(husk at græs fra græsslåmaskinen er forbudt for kaniner, da der kan sidde olierester fra græsslåmaskinen i græsset). Du kan også plante dit eget græs indenfor. Køb det her.

Din kanin skal altid have adgang til hø og frisk vand.

Mange kaninejere bøvler med at få deres kanin til at spise hø, mig selv inklusiv, og af den grund er det endnu vigtigere, at du fodrer din kanin med noget lækkert hø. Her kan du med fordel undgå det kedelige hø, som sælges i almindelige supermarkedet. Hos Kaninbutikken sælger vi kun kvalitets hø, men kaniner har forskellig smag, så prøv dig frem. Du kan eventuelt bestille nogle hø-prøver hjem først.

Der findes flere forskellige typer hø, som du kan læse mere om i dette blogindlæg.

Men det er ikke nok blot at fodre din kanin med lækkert hø, hvis du bøvler med at få din kanin til at spise hø. Så kan du få nogle tricks til at omvende din kanin til at blive hø-spiser.

gør din kanin til en hø-spiser

Hø er en livsvigtig spise for kaninen, hvilket igen understreger vigtigheden i, at din kanin får den rette kost. Hvis din kanin ikke får nok hø, kan det medføre at:

  • tarmsystemet ikke arbejder korrekt, hvilket kan have alvorlige følger
  • din kanin ikke slebet sine tænder. Det kan medføre tandsygdomme og skævt bid (kaninens tænder vokser nemlig hele livet)
hvad må din kanin spise

Bladgrønt

Så tænker du måske: Ahh gulerødder, det spiser kaninen jo masser af.

Og ja det skulle man tro ikke? Kaniner er oftest afbilledet med en gulerod i hånden. Og det er nok også ønskescenariet for mange kaniner, fordi gulerødder = slik for kaniner. Derfor hører det til toppen af kaninens mad-pyramide.

Bladgrønt er derimod: græs, kløver, mælkebøtter og andet ukrudt, blade fra frugttræer og andre almindelige løvtræer, salatblade fra de mørkere, grovere salater, toppe fra forskellige rodfrugter, friske krydderurter, persille, broccoli med blade samt spinat og bladbede. Broccoli og kål er rigtig godt, fordi det indeholder silikat, som sliber tænderne. Dog skal du også være forsigtig med kål, spinat og bladbede, da for store mængder kan medføre fordøjelsesproblemer.

Og så husk at bruge usprøjtede planter.

Tørfoder/peller

Mange for måske en ide om, at kaninpeller er kaninens hovedmåltid. Kaninpeller er et supplement, som skal fylde mindre og mindre, som din kanin bliver ældre.

Og her er det vigtigt, at du undgår de såkaldte musli-blandinger som mad. For det første er de alt for kalorieholdige til din kanin, for det andet vil din kanin selektere og udelukkende spise de mest usunde dele af muslien.

Det er vigtigt, at du vælger peller med et højt fiberindhold, minimum 18 procent. Alle peller fra kaninbutikken har minimum 19 procent fiberindhold. Ifølge Agria Dyreforsikring bør man give 1-2 spsk per dag til en kanin på to kilo.

Peller (piller) er et supplement

Peller (piller) er et mad-supplement, og derfor er det vigtigt, at din kanin ikke spiser sig mæt i peller, hvilket flere oplever (heriblandt min egen kanin). Det kan medføre, at de skærer ned på deres hø indtag, og hermed får de ikke slebet deres tænder – kaninpeller sliber ikke kaninens tænder ikke ligeså godt som hø, men tjek for et højt indhold af hø i dine piller, da det er bedre for kaninen helbred og tænder. Alt der sælges her i Kaninbutikken har alle et højt indhold af græs/hø. Find Kaninbutikkens kaninfoder her.

Godbidder

Gulerødder, frugt eller snacks fra Kaninbutikken er noget du kan forkæle din kanin med i små mængder. Du kan finde vores udvalg af snacks her.

Youghurt drops

Du har måske stødt på de fine runde farvede dråber og tænkt, ”dem vil jeg forkæle min kanin med”. Jeg vil fraråde at fodre din kanin med dem, de indeholder meget sukker, som kan henholdsvis forstyrre tarmsystemet og komælk, som ikke kan optages i tarmsystemet og give forstoppelse.

Mineralsten

Mange tror, inklusiv mig selv, at mineralsten er sunde for din kanin, men de er ikke nødvendige for din kanin (med mindre din kanin drikker alt for lidt).