Hankaniner
Nogle hankaniner, og her er det særligt hos dværgkaniner, har en stærk territorialadfærd, når de er kønsmodne. Det viser en hankanin ved at slådse og markere det, som kaninen føler er dens territorium, med urin. Det lugter meget stærkt. Derudover terretoriefølelsen føre til at de angriber andre kaniner, hvilket kan medføre alvorlige bidsår.
Dette er en af flere grunde til at kastrere din hankanin,
Derudover kan nogle hanner være dårlige til at passe deres pels. Du kan se det ved misfarvninger eller klistret pels i bagenden, fordi de er dårlige til at få slikket sig rene omkring kønsdelene.
Hunkaniner
Den hyppigste dødsårsag hos hunkaniner er livmoderhalskræft. Og det er en af de mange grunde til at få neutraliseret en hunkanin, da man her fjerner livmoderen. Det er en ondartet sygdom, som oftest fører til død, da diagnosen først opdages, når det er for sent. Neutralisering forebygger også mælkekirtelkræft senere i livet.
Du kan spotte sygdommen ved blødning fra skeden (ikke at forveksle med blod fra urinen) eller problemer med drægtighed.
Forvoksede tænder
Kaniners tænder vokser hele livet, og derfor er deres tænder årsag til flere sygdomme eller lidelser. Det er ret vildt og tænke på, men det faktum understreger vigtigheden i, at kaniner får den rette kost (hvor 80 procent af den SKAL bestå af hø – som indebærer en stor mængde af tygning) og får tilgodeset deres store behov for at tygge.
”Hvis man ikke griber ind ved problemer med forvoksede tænker kan det ende i, at din kanin sulter ihjel.”
Når kaniner tygger for lidt, så får de forvoksede tænder. Når tandstillingen først er blevet forkert, kan det være svært at rette op på problemet.
Forvoksede tænder kan give
- mundbetændelse
- sår på læber eller tunge
- manglende evne i at spise maden
De første tegn på forvoksede tænder er: besvær med at tygge og synke, hvilket medfører at sin kanin er våd på hagen og brystet. Følgende indikationer vil være at din kanin taber sig og til sid holder op med at spise. Hvis man ikke griber ind, kan kaninen sulte ihjel.
Den mest almindelige helbredning er at få klippet de forvoksede tænder ved en dyrelæge. En dyrelæge har særlige instrumenter til at klippe tænderne, så du må for guds skyld ikke forsøge dig selv med at klippe dem.
Vær opmærksom fremover! Fordi har din kanin først fået forvoksede tænder, og hermed har tænder fået en forkert retning så og sige, så vil en klipning sjældent være nok. Hvis problemer vender hurtigt tilbage, vil det sandsynligt ende i en månedlig tandklipning under bedøvelse. Her kan man så spørge sig selv, om det er en værdig levemåde for din kanin.
Nedsat appetit
Kaniner har et meget særligt og følsomt mave-tarm system, og derfor er det vigtigt, at kaniner fodres korrekt. Andet vil ofte medføre komplikationer med tænder, mave – tilstande som kan kompliceres og medføre alvorlige konsekvenser og død.
Først er det vigtigt at pointere, at nedsat appetit der varer i mere end to døgn, bør medføre at du kontakter din dyrelæge, også selvom din kanin umiddelbart virker helt normal. Hvis kaniner ikke får mad i længere tid, kan det ramme deres lever, og i en alvorlig situation vil det være umuligt at redde kaninen.
Når det er sagt er andre grunde til nedsat appetit forvoksede tænder. Forvoksede og skarpe kindtænder kan give sår i munden og bylder, hvilket gør det smertefuldt for din kanin og spise.
Den mest almindelig grund til nedsat appetit er fejlernæring. Det skyldes, at din kanin får for meget kulhydrater og fedt og for lidt fiber. Det kan føre til fedme, fedtlever og dårlig motorik i mave-tarm-kanalen. Så husk kanin mad-pyramiden og hvordan den er opbygget (læs mere om kanin mad-pyramiden her).
Derudover kan de sjældent forkomne og meget alvorlige situationer de følgende:
- luftvejsinfektion
- livmoderbetændelse
- nyrebetændelse
- mave-tarm-infektion
- mellemørebetændelse
- indtagelse af giftstoffer
- blære- eller bylder.
Pasteurellosis
Pasteurellosis. En ord der er utrolig svært at udtale, lad os lige slå det fast først ;-). Når det er sagt, så har du som gavet kanin-ejer måske hørt ordet. En stor del af kaninbestanden er bærer af en bakterie i bihulerne kaldet Pasteurella multocida. Bakterien er ikke et problem hos sunde kaniner, men visse situationer kan medføre at bakterien formere sig og forårsage en alvorlig sygdom.
Disse situationer er følgende:
- fejlernæring
- for høj temperatur
- dårlig ventilation
- trængsel
- flytning mv.
Hold øje med følgende tegn på at bakterien Pasteurellosis er i udbrud.
Hvis du opdager en af følgende, så søg straks hjælp hos din dyrelæge:
- flåd fra øjne, næse, kønsorganer
- nedsat appetitten
- er meget stille
- får diaré
- holder hovedet på skrå
- ingen balancen
- besværet vejrtrækning
Diaré
Diaré, altså hvor afføringen bliver helt flydende, ses sjældent hos kaniner. Men oplever du diaré så er det alvorligt, og du skal straks søge dyrelæge.
Det, som mange kaninejere oplever og forbinder med diaré, er det såkaldte blindtarmsafføring. Afføring er faktisk en helt forkert betegnelse. Det er ikke afføring, men næring som kaniner skal spise, da det er vigtigt for deres sundhed. Det ligner mindre kanin-pøller, som er klistret tæt sammen.
Hvis du opdager blindtarmsafføring flere gange, må det skyldes at din kanin ikke spiser sin blindtarmsafføring. Ofte skyldes det mangel på fibre i kosten plus for fed mad.
Oftest vil løsningen være:
- skrue ned for peller, frugt, grøntsager
- sørg for at din kanin spiser hø eller frisk græs – skift eventuelt til en type hø af højere kvalitet. Hos Kaninbutikken har vi kun to slags almindelig hø, fordi de er de absolut bedste typer, som får selv de mest hø-kræsne kaniner til at spise hø. Vi har også alfalfa hø, som kan være rigtig godt at tilsætte til kaniners almindelig hø, da kaniner er vilde med alfalfa hø (det er mere kalorieholdigt end almindeligt hø, og derfor skal gives i små mængder)
Slim i toiletbakken
Slim er som udgangspunkt aldrig en god ting. Når din kanin producerer slim, så er det fordi, at der er noget galt. Kaniner producerer slim som en del af deres “natafføring”, hvor de næringsrige små kugler pakkes ind i slim for at sikre, at alt næringen når kaninen.
Slim i afførringen er kritisk og det kan skyldes flere ting. Ser man små hårde afføringskugler dækket af slim er det et tegn på forstoppelse eller nedsat mavemotorik. Her er det vigtigt at få kaninen i behandling, så mave-tarmfunktionen genetableres. Typisk vil kaninen ikke spise og man må assistere med tvangsfodring af Critical Care og i de fleste tilfælde smertestillende.
Nedsat mave-motion
Nedsat mave-motorik er meget almindeligt hos kaniner. Kaninejeren vil ofte opfatte det som forstoppelse, fordi der ikke kommer ny afførng. Maven arbejder altså ikke og ofte er dette fordi kaninen er blevet småtspisende eller helt er holdt op med at indtage føde. Dette kan skyldes anden sygdom, smerter, dårlige tænder etc. Også her vil kaninen danne luft i maven som får den til at føle sig utilpas og måske oplever kvalme. Derfor har den ikke lyst til at spise eller drikke og man må tvagsfodre den, for at få gang i mavemotorikken igen. Væsketilførsel, enten i drop eller oralt med sprøjte (i rigelige mængder) er også livsvigtigt, da væsken trækkes ud af tarmene og kaninen vil blive dehydreret.
Den opsvulmede mave/tarm trykker på de indre organer, og det er smertefuldt for kaninen. Ofte bliver kaninens almentilstand hurtigt forværret, og den holder op med at spise.
Årsager:
- Appetitløsheden kan skyldes forskellige sygdomstilstande eller at kaninen er stresset af ændringer i dens omgivelser
- Den mest almindelige årsag er at mavens bevægelser ophører spontant grundet en længere periode med fiberfattig og fed kost.
Sår på haserne
Du finder dem på den vægtbærende del af din kanins bagben.
Sårene kan skyldes flere ting:
- for hårdt/og eller ujævnt underlag og gå på
- dårlig pels på bagbenene
- at din kanin ofte trommer med bagbenene (hvilket kaniner gør, når de bliver bange)
- dårlig hygiejne i buret
Det første du skal gøre er at finde ud af årsagen til sårene, og gøre noget ved det. Sårene vil ofte kræve antibiotika og bandager og kræver ofte lægehjælp.
E.Cuniculi
Endnu en kanin sygdom, der er svær at udtale. E. Cuniculi er en forkortelse for Encephalitozoon Cuniculi. Det er en parasit, der lever inde i kaninkroppens celler. E. Cuniculi er meget almindelig i tilsyneladende sunde indekaniner. Undersøgelser tyder på, at op til 80% af sunde kaniner bærer E. Cuniculi i deres krop, uden nogensinde at udvise kliniske symptomer på sygdommen, og uden at sygdommen udvikler sig.
E.Cuniculi er en sygdom, der synes at smitte direkte: fra kaninmoderen til hendes unger. Muligvis kan kaniner også smitte hinanden via urin og afføring, men risikoen er ikke nær så stor.
Kaniner er som sagt bærere af parasitten, som kan gå i udbrud hvis kaninen er stresset eller lider af anden sygdom som nedsætter immunforsvaret.
Parasitten angriber nervesystemet og de større organer, hvilket kan være livsfarligt for din kanin. E. Cunicili er dødeligt hvis det ikke behandles hurtigt, grundet parasittens aggressive ødelæggelser i kroppen.
Dette gør at kaninerne udviser utrolig mange forskellige symptomer. Mange af disse symptomer bliver ofte forvekslet med andre lidelser og fejldiagnoser kan i værste tilfælde medføre at kaninen dør.
Der er mange symptomer på E. Cuniculi, hvilket gør det til en kompleks sag at opdage:
- headtilt (hoved holdes på skrå)
- lever-og nyresvigt
- betændelse i det indre øje
- stær
- svaghed i bagpart og bagben
- balanceproblemer
- flakken med øjnene og andre neurologiske symptomer
Sygdommen eller parasitten E.Cuniculi kan påvises ved en blodprøve, da man her kan se, om kaninen producerer antistoffer mod parasitten. Dog vil man ofte starte behandling på baggrund af symptomerne.
Hvordan behandles E.Cuniculi?
Cuniculi behandles med Fenbendazole (Panacur), som slår parasitten ihjel. Smertestillende og antibiotika kan i nogle tilfælde være nødvendigt, afhængig af hvilke problemer parasitten har skabt.