august 2, 2019

Min kanin bider i tremmerne

Bruger din kanin meget tid på at tygge løs på tremmer i dens bur. Så er der formentlig noget galt, find ud af hvorfor, at den gør det, samt hvordan du får den til at holde op i dette blogindlæg.

Bide og tygge er en helt normal adfærd for kaniner. De bider og tygger når de skal have mad, når de skal undersøge nye omgivelser. Selvom vi ikke er så vilde med, at kaniner eksempelvis bider i vores ting, så er det en naturlig adfærd for kaniner.

Men, når det bliver til en handling, som bliver stereotypisk, altså din kanin bider i tremmerne lang tid – eller spurter rundt i buret hele tiden, så er det et tegn på frustration, kedsomhed og stress. Og det er bare synd. Og løsningen er ikke blot at smide et par grene ind i buret, som den kan gnave i. Her er nogle råd du kan følge:

1. Giv din kanin et større bur eller lad den gå frit

Mere aktivering, mere plads og det rette foder til din kanin vil være løsninger på de fleste kaninproblemer. Mange kaniner landet rundt bor i alt for små bure, der medfører både mental utilpashed og fysiske smerter for dem. Derfor overvej hvordan din kanin kan få mere plads. Læs mere i dette indlæg, hvor jeg giver dig rådet til en bedre og billig løsning på et kanin ”bur”. Men hvis jeg var dig, så ville jeg lade din kanin gå fri. Du er nok bekymret for at den vil ødelægge dine ting, men det er altså ikke svært at kaninsikre dit hjem: Væk med ledninger og masser af grene, som den kan gnave i og masser af legetøj. Find Kaninbutikkens udvalg af legetøj her.

Kanin bider i tremmer

Vi er bedst, når vi er to,” udtaler alle kaniner.

2. Mere aktivitet: Minimum 4-6 timer

Bliv bekendt med hvornår din kanin er aktiv, og hvornår den sover eller slapper af. Mange kaniner er meget aktive om morgenen og aftenen (der hvor solen står op og går ned, der er lys til, at de kan se men ikke for meget, så de kan skjule sig for rovdyr). Lad din kanin løbe frit i de timer den er mest aktiv – en kanin skal minimum være ude 4-6 timer om dagen i et stort område, hvor den kan løbe.

3. Aktiver din kanin

At give din kanin mere plads vil stort set altid hjælpe på problemet, så det vil jeg altid anbefale at gøre først. Derudover skal du huske, at din kanin skal aktiveres. Prøv at tænk på hvor meget du laver i løbet af en dag? Og prøv så at tænk på, hvor kedeligt det må være for din kanin, at den altid er i samme rum.

Endvidere bør du have en pallette af legetøj, som du kan skifte imellem. Du kender det selv, man bliver træt af legetøj eller et spil, hvis man har prøvet det for mange gange. Det samme gør kaniner. Så skift lidt og varier med en papkasse med hø, som din kanin kan kravle rundt i eller gnave i.

Desuden kan du tænke over din kanins foder. Minimum 80 procent af din kanins mad skal består af hø, det er godt for deres mave og tænder, desuden er der meget beskæftigelse i at spise hø. Så skrue ned for snacks og bladgrønt og op for hø.

4.  En kanin ven eller veninde

Hvis du kun har en kanin, så har din kanin heller ikke meget kontkat i løbet af en normal dag, hvor du er på arbejde/skole samt sover om natten. Kaniner er meget sociale dyr, så mange køber også to kaniner. Så jeg vil kraftigt overveje at få en kanin-ven. Her vil jeg anbefale at adoptere en kanin som mangler et nyt hjem ved de mange dyreværn og dyreinternater i Danmark. Prøv eksempelvis Aarhus Dyreværn eller Dyreværnet.dk.Der er så mange søde kaniner derude, som mangler et hjem.

Du må aldrig skælde en kanin ud

Det er aldrig løsningen at råbe og skælde din kanin ud, fordi den eksempelvis bliver bange. Kaniner forstår dig ikke, og den vil udelukkende blive bange. Og det er synd. Find i stedet roden til problemet og gør noget ved det.