juli 24, 2020

Kanin afføring

Kanin afføring. Hvordan skal almindelig afføring se ud? Afføringen siger utrolig meget om, hvordan din kanin har det. Derfor er det vigtigt, at du holder øje med din kanins afføring fra tid til anden.

Kaniner har et meget sensitivt tarmsystem. De har brug for utrolig meget fiber for at deres mave kan køre normalt. Det er fiber, som de får igennem deres kost, hvor 80% skal være hø. Hvis kaniner ikke får det fiber, som de har brug for, så går der udu i maven. Udu betyder at deres tarmsystem går langsommere eller i aller værste tilfælde, går helt i stå. Det kan medføre smerter og være meget alvorligt og faktisk dødeligt for kaniner.

Kanin afføring og cecotroper fra kaniner

Det første som vi skal have afklaret i dette blogindlæg, det er forskellen på almindelig afføring og cecotroper, som man forveksler med afføring. Cecotroper er små kugler, som er beklædt med slim. Det betyder, at de små kugler sidder helt tæt sammen som en klase vindruer. Kaniner er pseudodrøvetygger, hvilket kort sagt betyder, at de bearbejder føden to gange. Cecotroper er netop dette. Det er ikke affald, men det er føde, som er blevet bearbejder i deres blindtarm, og som kaniner skal spise igen. Cecotroper indeholder vigtige vitaminer og næring, som er med til at få kaniners tarmsystem til at køre som smurt.

Du kan se, hvordan cecotroperne ser ud på billedet nedenfor.  Cecotroperne er dem til højre på billedet.

cecotroper kanin

Kanin afføring: Hvordan ser sund afføring ud?

Almindelig sund afføring fra kaniner er en rund kugle på størrelse med den, som du kan se på billedet nedenfor. Det er en stor og rund kugle, som er tegn på en sund kanin afføring.

kanin afføring

Kanin afføring: Perlekæder

Måske du har spottet din kanins afføring i en længere kæde. Afføringskugler eller kugler som ikke er særlig runde, som hænger sammen af tråde. Det kan du se nedenfor på billeder under teksten “poop ornaments”. Det er et kald på mere fiber fra din kanins tarmsystem. Denne perle-kæde skyldes oftest fælde-sæsonen. Kaniner bruger utrolig meget tid på at slikke sig og hinanden. Når kaniner får for meget hår i deres tarmsystem, så kan det medføre disse perle-kæder. Når kaniner får meget hår i deres tarmsystem, så har de brug for ekstra hjælp til deres tarmsystem. De har brug for fiber, som kan hjælpe tarmsystemet og håret på vej gennem tarmsystemet.

kaninafføring

Hvordan får du mere fiber ned i din kanin?

Vi har nogle produkter, som kan hjælpe dig på vej:

Pro-Fibre er et produkt, som alle kaninejere bør have stående. Det er en måde, hvorpå du som kaninejer hurtigt kan reagere, hvis du fornemmer, at din kanin bøvler med maven. Pro-Fibre er et probiotisk tilskud, som har et højt indhold af fordøjelige fibre til at hjælpe din kanin til en normal fordøjelsesfunktion.

Køb Profiber her.

kanin afføring 2
  • Markedsledende højt fiberindhold – 30%
  • Unik langkædet fiberstruktur – fremmer mere tygge aktivitet, tandslid og følelsesmæssig berigelse
  • Meget velsmagende

Køb produktet hos Petdk.dk

kanin afføring

Disse vital-blokke har et højt indhold af fibre på 24,5 procent, som er meget højt sammenlignet med andre snacks. Du kan finde blokkene her.

Dårlig kanin afføring

En god tommelfinger regel er, at god kanin afføring = stor og rund. Dårlig kanin afføring = lille og irregulær form. Når kanin afføringskuglerne bliver mindre, så er det et tegn på, at noget er galt. Det er ofte grundet nedsat mavemobilitet, altså at maven og tarmsystemet det kører ikke. Du vil ofte opleve, at din kanin ikke spiser ligeså meget, eller måske er den helt stoppet med at spise. Hvis din kanin er stoppet med at spise, så er det alvorligt, og det er vigtigt, at du sætter ind med det samme. 

God kanin afføring = stor og rund

Dårlig kanin afføring = lille og irregulær form

Kanin afføring: Diarre – hvad skal du gøre?

Hvordan ser kanin diarre ud? Det er ligesom menneske diarre: Afføring der er fuldkommen uden form. En brun masse der er fuldkommende flydende. Hvis din kanin har diarre, så skal du have kontakt til din dyrelære ASAP. Det kan eksempelvis skyldes en parasit – uanset grunden så skal du have din kanin til en dyrelæge med det samme.