april 24, 2020

Frugt til kaniner

Kaniner må gerne få frugt, men det er placeret langt oppe i kostpyramiden for kaniner sammen med gulerødder, salat og andet frugt. Mange forbinder kaniner med gulerødder, og derfor nævner stormet hvert eneste person, som jeg møder, hvor jeg fortæller om min kanin: “Når så har du sikkert mange gulerødder på lager?”. Det er altså en myte, at kaniner skal have mange gulerødder – og det samme med frugt. Det skal ses som slik eller flødeskumskager for kaniner. En kanin bør aldrig få mere end 4-5 bid af et æble, eksempelvis. Det feder på grund frugtsukkeret.

Kaniner er fra naturens side vant til at leve af græs og ukrudt. Det er det, som deres krop og sensitive fordøjelsessystem er bygget op efter. Og roder man rundt i det ved at give dem for meget frugt og gulerødder, så kan det medføre problemer og sygdomme for din kanin. Diarre og forstoppelse er eksempler på dette. Hvis din kanin ikke får et stor mange fiber fra bla. Hø og fiberholdigt foder, så påvirker det deres mave-tarmsystem.

Hvis du giver din kanin for meget frugt og gulerødder og andre godbidder, så medvirker det, at den ikke vil spise sit hø, og så kommer mave problemerne

Derudover kan det have indvirkning på din kanins tænder, hvis den ikke får nok fiber. Kaniners tænder vokser hele deres liv. Derfor er det vigtigt, at de vil meget fiberholdigt mad og ting til at gnave i får slebet deres tænder. Hvis deres tænder ikke slibes, så medfører det overvækst, og det kan give store gener og smerter for kaninen. Du vil bemærke det, hvis din kanin mister appetitten og ikke virker som sig selv. Du skal straks kontakte din dyrelæge, hvis det sker.

Kaniner og bananer

Når det så er sagt, så er kaniner vilde med bananer. Du har måske allerede set en masse videoer med kaniner, som spise banan. De ELSKER det. Og de må også godt få bananer, men det skal ses som slik.

Kaniner og melon

Melon er også en favorit hos kaniner. Det er godt idet, at melon er fyldt med væske. Så din kanin får en masse væske indenbords. Det er godt, men får den for meget kan det medføre blød afføring.

Tørret frugt til kaniner

Her gælder det samme som med frugt. Det er slik. Her skal du også huske på, at den samme mængde frugt i frisk form er meget mindre, når det gælder tørret frugt. Så vær opmærksom på det, når du giver din kanin tørret frugt.