september 9, 2015

Kanin hø: Kongen af kaninens kostpyramide

Hø er kongen af kaninens kost pyramide. Den skal udgøre mindst 80 procent af kaninens kost. Det er ret meget, og derfor er det også vigtigt, at du vælger noget hø af høj kvalitet. Alle de typer kanin hø som sælges her på Kaninbutikken.dk, er hø af høj kvalitet. Men du skal måske prøve lidt forskellige typer hø før du finder en vinder hos din kanin. Nederst i blogindlægget finder du nogle tips til at få din kanin til at spise hø, som kan hjælpe dig lidt på vej, hvis du har prøvet flere forskellige typer hø og af høj kvalitet, men hvor din kanin stadig er tilbageholdende.

Fibre, protein og calcium i din kanins hø

Andelen af fibre, protein og calcium, som græs/hø indeholder, er meget ens på tværs af de forskellige typer af hø. Så hvis du blot sørger for, at minimum 80 procent af din kanins kost består af hø, så skal det hele nok gå. Desværre, er dette et område som medbringer mange kaninejere frustrationer: At få deres kanin til at spise hø. Jeg har samlet et par tips nedenfor, ellers er en tommelfingerregel at købe noget hø af høj kvalitet, hvilket du kan finde her på Kaninbutikken. Desuden at prøve nogle forskellige typer af hø.

“En tommelfingerregel ift. at få din kanin til at spise hø er at købe noget hø af høj kvalitet. Og desuden prøve lidt forskellige typer af kvalitetshø.”

Hvordan får du kanin til at spise hø

Tørret græs

I produktionen af tørret græs har man speedet tørirngsprocessen op. Det reducerer tabet af næringsstoffer, som giver det et højere næringsindhold sammenlignet med hø. Det har et lidt højere proteinniveau sammenlignet med hø. Det er ikke et problem, men hvis din kanin er sensitiv overfor ændringer i dens diæt, så introducer det langsomt.

Alfalfa hø (Lucerne)

Alfalfa hø er ikke rigtig græs. Det har et højere protein niveau sammenlignet med almindeligt græs-hø, som gør det for kalorieholdigt til at være solo-hø/græs, foder til din kanin. Så brug det som en tilføjelse til dens hø for at skabe en mere spændende kost for din kanin.

På trods af vigtigheden af at spise hø, så er en del kaniner lidt tilbageholdende. Formentlig fordi det ligger mere naturligt for dem at spise frisk og vandholdigt grønt fremfor tørfoder.

Og nu til det store spørgsmål…

Hvordan får du din kanin til at spise mere hø?

  • Reducer mængden af tørfodder/piller: Skrue lidt ned for mængden af tørfodder, men vi må understrege, at din kanin selvfølgelig ALTID skal have adgang til hø.
  • Giv din kanin mere smagfuldt hø: Der findes mange forskellige slags hø, og nogle typer er klart bedre end andre. På kaninbutikken.dk er vores grundsten kaninfoder af høj kvalitet.
  • Placer hø der hvor din kanin kan lide og spise: De fleste kaniner kan lide og spise hø, når de er på ”toilettet”. Placer hø ved din kanins toilet, og eksperimenter med at finde ud af, hvor din kanin kan lide og spise hø.
  • Inkorporer hø i legetøj og spil: Nogle kaniner ser ikke hø som mad. Hvis du placerer hø i legetøj, hvor kaninen er tvunget til at trække, bide og tygge i høet, kan hjælpe din kanin med at smage på det.
  • Mix hø med andet mad: Ligesom med børn er du nogle gange nødt til at gemme de sunde ting, og det samme kan være tilfældet med kaniner og hø. Prøv at tilføje frisk græs, tørrede eller friske urter eller tørrede grøntsager til dit hø. Her på shoppen kan du købe flere typer af tørrede urter, som du nemt kan drysse ned i din kanins hø.