august 3, 2019

Fritgående kanin i lejlighed

Et kaninbur er ikke nødvendigt

Vi starter lige med at aflive endnu en kanin-myte. Kaniner behøver ikke at være i bur, kaniner er utrolige renlige, hvis du træner dem (ligesom du også gøre med hunde) og kaninsikrer dit hjem (altså fjerner alle løse ledninger etc.). Så er du good to go. De er fra naturens side ikke skabt til at være spærret inde.

Fritgående kanin

Som jeg skriver, så er kaniner fra naturens side ikke skabt til at være i bur. Hunde og katte er jo heller ikke i bur? Så du kan sagtens have din kanin fritgående. Du skal blot lige gøre din lejlighed/hus klar til det, hvilket du jo også ville gøre, hvis du fik en ny hund. Desuden skal du toilet træne din kanin, ligesom du jo også gør med hunde og katte.

Derudover vil du opleve, at din kanin bliver en meget tættere del af familien, når du har dit kanin fritgående – på samme måde som en hund. Og det er bare utrolig hyggeligt. Den vil måske hoppe op i sofaen til dig, når du ligger sig, og står i køkkenet og tigger efter mad.

Tjeklisten til at have en fritgående kanin

1. Gør din lejlighed/hus/rum klar

Gulvet

Det glatte gulv som findes i mange hjem duer ikke så godt for kaniner. Derfor skal du anskaffe dig nogle tæpper til det område, som er din kanins hjem i din lejlighed. Der hvor din kanins seng, hus, hyggehjørne, der skal være tæpper. Skal jeg så have tæpper over det hele? Nej selvfølgelig ikke. Din kanin vil vende sig til dit trægulv eller klinker, men har brug for tæpper der, hvor din kanin har sit hjem. Nogle kaniner elsker at grave og gnave i tæpper, men det er bestemt ikke alle. Derfor skal du ikke fylde dit hjem med dyre tæpper. Der findes et utal af billige tæpper, som kan holde lang tid i din kanins bur. Du kan eksempelvis købe dem i IKEA.

Lister

Lister er en anden ting, som kaniner elsker at gnave i. Derfor skal du sørge for enten at skærme dine lister med møbler eller et langt stykke træ.

Det bedste råd til at beskytte dine lister: Bredt gennemsigtigt tape

Dog har vi et virkelig godt råd til alle kaninejere for at beskytte jeres lister. Gennemsigtigt bredt tape. Det er fantastisk. Det er ikke skole tapen, men det er bredt tape, som kan købes i alle byggemarkeder. Og så er det bare at tape løs. Du kan nemlig ikke se tapen, så det er faktisk en genial løsning.

Beskyt med løbegårde

Du kan også bruge vores løbegårde til at beskytte områder af dit hjem fra at din kanin gnaver i det. Bor din kanin inde på et helt værelse, så kan du indhegne et stort område inde på værelset med vores løbegårde. Du kan sætte vores løbegårde eller bure sammen, så du kan bygge så stort et bur, som du lyster.

Ledninger

Ledning er bare noget, som kaniner elsker. Det kan vi ikke komme udenom. Derfor er det vigtigt, at du får skjult dine ledninger. Kaninbutikken har samlet de produkter, som gør at dine ledninger og din kanin er sikker.

Du er nødt til at fjerne dine ledninger eller skærme dem, da det kan være meget farligt for din kanin

fritgående kanin i lejlighed

Fjern planter

Planter skal ikke være tilgængelig for din kanin. Men kan jeg så slet ikke have planter i mit hjem? Jo, selvfølgelig kan du det. De skal bare hæves. De kan stå på kommoder eller i en indendørs plantekasse (det er i øvrigt meget moderne med indendørs plantekasser). Der er utrolig mange stueplanter er giftige for din kanin. De kan faktisk være utrolig farlige for din kanin.

Se en liste over ikke-farlige planter for din kanin her.

Husk: En kanin med masser af legetøj og aktivering vil ikke gnave i møbler, ledning etc.

2. Toilet træn din fritgående kanin

Kaniner er faktisk utrolige renlige dyr. De kan nemt lære og gå på toilet i en toilet-bakke. Det vil nok kræve, at du neutraliserer/kastrerer din kanin (men der er mange fordele ved at neutralisere/kastrere din kanin, så de fleste ejere vælger at gøre det). Jeg vil købe en kattebakke til toilet, da mange af de kanin toiletter på markedet egentlig er ret små, hvilket blot gør det sværere din kanin at være renlig. Jeg har en kattebakke til min kanin (og det er en dværgkanin).

Tre tips i toilettræningen:

a) Der skal være hø ved toilettet. Kaniner kan nemlig godt lide og spise hø, mens de er på toilettet

b) Hvis din kanin pøller ude på gulvet, så løft det ind i kanin-toilettet, så du signalerer til din kanin, at det skal være der. Hvis den tisser udenfor bakken, så rengør det godt, så din kanin ikke begynder at forbinde det sted med sit toilet.

c) Lad toilettet stå hvor det passer din kanin. Hvis du fornemmer, at din kanin har et sted i rummet, hvor den godt kan lide og gå på toilettet. Så stil toilettet der.

Læs mere om toilettræning af kaniner i dette blogindlæg.

fritgående kanin

3. Base til tryghed

Kaniner har brug for en base, der kun er deres, og hvor de føler dig trygge. Fra naturen af har de mange fjender, og derfor har de brug for en sted, hvor de kan være selv. Kaniner er meget territoriale, så det er vigtigt, at kaninen har et område, hvor du ikke blander dig eller er inde på. Og for guds skyld må du ikke løfte din kanin, det kan kaniner IKKE lide. Indret et område i rummet med et stort kanin hus, træ kasse eller et lille telt. Her kan du med fordel købe en indhegning. Lad den stå åbent hele tiden, men samtidig er det et områder, der er din kanins, som du ikke bevæger dig ind på. Det giver din kanin tryghed.

3. Din kanins eget område

Kaniner er meget territoriale, og derfor er det også trygt for kaniner, at de har et område i dit hjem, som kun er deres. Dette område vil de ofte beskytte, hvis du bevæger dig ind på det, da det er en del af deres naturlige instinkt. Din kanin kan måske finde på at nappe, men hvad vil en teenager ikke sige, hvis ens forældre kom brasende ind på værelset uden at banke på? ;)

Derudover kan det være rart som kaninejet, at man kan begrænse sin kanins ting, toilet, hø etc., da det jo også grisser lidt, så det er placeret et sted i huset. Her anbefaler vi en gård som rammen. Se nogle løbegårde her.