februar 1, 2020

Kanin adfærd: Hvorfor stamper, bider, slikker min kanin?

Det kan være virkelig frustrerende. Du vil bare din kanin det bedste, og kaniner kan jo ikke snakke, men hvad er det din kanin prøver at fortælle dig? Hvorfor stamper din kanin? Hvorfor bider din kanin dig? Hvorfor puffer den til dig? Jeg hjælper dig på vej i dette blogindlæg.

Først er det vigtigt at pointere, at alle kaniner er forskellige, så der kan være forskel i hvordan din kanin kommunikere.

Nogen mener ikke, at kaniner kan “kommunikere”, men det er en stor løgn. Hvis du lærer din kanin at kende, så vil du også opleve, at den kommunikerer til dig på forskellig måder. En god ide er, at sætte dig ned og observere den i længere tid af gangen.

Hvorfor bider min kanin?

Hvis din kanin bider så viser den aggresivitet, så er det fordi, at den føler sig truet.

Er det en ny kanin, så kan det skyldes, at den endnu ikke føler sig tryg?

Prøv at sætte dig i kaninens sted. Du er lige blevet fjernet fra dine vante omgivelser, muligvis din mor (min kanin Theo fik jeg som lille, og hun blev taget fra sin mor. Det knuste mit hjerte, og jeg lovede at knus-elske ham, men det er nu endda livet for de fleste kaniner). Så bliver du sat ind i et nyt bur, uden dine kanin-kammerater, der er nye dufte, nye lyde, nye temperaturer. Ja ville du så ikke os være skræmt?

Kaniner er byttedyr. De har brug for at kende deres territorium, så de ved hvor de kan søge skjul fra rovdyr. Kaniner er utrolig territoriale, og det er helt normalt, at din kanin ikke vil have, at du bevæger er på hans/hendes territorium. Og så vil den bide.

Aggressiv omkring maden

Nogle kaniner er aggressive omkring måltidet. Igen skal du sætte dig i deres sted. I naturen vælter det ikke med foder alle steder, så når kaninen har fundet et godt sted i naturen med rigeligt mad, så vil den instinktivt beskytte det for at forbedre dens chance for overlevelse.

Er din kanin blevet kønsmoden? 

Så vil den udvise seksuel aggression. Det skyldes udelukkende dens hormoner. Den kan både rette denne aggression mod dig eller andre kaniner. Det er også derfor, at man altid anbefaler at få kælekaniner neutraliseret, fordi den vil blive mindre aggressiv. Derudover hvis du har to kaniner boende sammen, så SKAL du have dem neutraliseret.

Det er også derfor, at man altid anbefaler at få kælekaniner neutraliseret, fordi den vil blive mindre aggresiv. Derudover hvis du har to kaniner boende sammen, så SKAL du have dem neutraliseret.

Bider eller napper din kanin dig?

Et bid eller et nap? Kaniner kan godt finde på og nappe dig, det er ikke et bid og det gør ikke så ondt – du kan måske blive lidt forskrækket. Hvis din kanin napper dig, så er det fordi, at den gerne vil have opmærksomhed. Det er ikke ondt ment, men det er faktisk din kanins eneste måde at få din opmærksomhed. Den prøver at fortælle dig, at den gerne vil have din opmærksomhed. Du skal måske nusse den, kæle med den eller give den et kys :)

Når din kanin napper dig er det ikke ondt ment, men det er faktisk din kanins eneste måde og få din opmærksomhed.

Hvorfor stamper min kanin?

I naturen bruger kaniner stampe som en måde at advare flokken om fare. Derfor kan stampen betyde, at din kanin er bange – eller at din kanin er utilfreds eller sur.

Min kanin slikker på mig

Åh hvor er du bare heldig. Det er et kærlighedstegn. Din kanin prøver at fortælle dig, at han/hun elsker dig.

Min kanin skærer tænder

Når din kanin skærer tænder så betyder det, at den oplever smerte. Så kontakt din dyrelæge med det samme! Dog må du ikke forveksle dette med “at klaprer stille med tænderne”, som mange kaniner gør, når de bliver nusset. Det gør den udelukkende fordi, at den synes, at det er herre dejligt. Det svarer til, når en kat spinder.

Min kanin puffer til mig

Oplever du, at din kanin skubber eller puffer til dig. Så betyder det, at den gerne vil have opmærksomhed fra dig. Jeg elsker, når min kanin Theo puffer til min hånd: “Mor vil du ikke nok nusse mig”.

Kanin binkies

Noget der gør mig i virkelig godt humør er, at se min kanin Theo lave bukkespring. Både fordi at det for det første ser utrolig sjovt ud, og det for andet fordi at det betyder, at han er glad.