april 13, 2020

Kaniner

Kaniner stammer fra arten Oryctolagus cuniculus. Kaninen er en gruppe af harer. Fossilfund viser faktisk, at der fandtes kaniner i sidste istid i størstedelen af Europa. Herefter har de igen bredt sig nordpå til bl.a. Danmark, hvor de kendes fra 1200-t.

Hvordan adskiller kaninen sig fra haren?

Harer og kaniner er meget forskellige i forhold til den måde, som de fødes. Harer fødes med hår og godt syn, hvor kaniner fødes hårløse og blinde. Harer er i modsætningen til kaninen ikke et særligt socialt dyr. Kaniner lever nemlig i sociale grupper i huler. Hvis man kigger på størrelsen på de to dyr, så er haren generelt større end kaninen.

Kaninen er byttedyr. Det betyder, at de hele tiden er opmærksomme på deres omgivelser for at se, om der er nogle rovdyr. I Europas middelhav er kaninen bytte for ræve, grævlinger og den iberiske gaupe. Kaninen vil i en farlig situation fryse med håbet om, at rovdyret ikke ser den. Den vil herefter flygte i zig-zag bevægelser. Kaninen har utrolig skarpe tænder, og den vil prøve at bide rovdyret, hvis den bliver angrebet.

Forplantning

Kaniner er som du måske ved kendt for at være meget forplantningsdygtige. Allerede fra at kaniner er 6 måneder gammel, så kan de formere sig. De kan få op til 5-7 kuld unger om året. Det betyder altså, at et kanin par kan få op til 50 kaniner om året. Du kender måske også kaniner fra den danske ø, som er fyldt med kaniner. Her er kaninerne faktisk en plage for beboerne, hvilket netop skyldes, at de kan formere sig så utrolig hurtigt.

Derfor forbindes kaninen også rent symbolsk med frugtbarhed. Dertil forbindes kaninen også med påsken. Kaninens rolle som byttedyr har medført, at kaninen i børnebøger forbindelse med sårbarhed og uskyld. De fremstilles ofte som sympatiske figurer.

Naturen

Kaniner er fra naturens side kendt som naturkaniner. Kaniner elsker at grave, og det kommer et sted fra. Vilde kaniner lever nemlig i gange i jorden, som de selv graver. Når kaniner så får unger, så graver de en rede til deres unger. Ungerne bliver i den nedgravede rede i 2-3 uger.

Natafføring: Spiser kaniner deres egen lort?

Ligesom katte så er kaniner så bruger de meget tid på at pleje dem selv, og de bruger meget tid på god hygiejne. De bruger meget tid på at slikke deres poser, deres pels, ørerne og deres bagdel. Men måske du har spottet, at din kanin spiser noget, som ligner dens egen lort? Det lyder mærkeligt, og det lyder ikke sandt. Det er heller ikke sandt. Det som du ser din kanin spise, det er cecotroper. Kaniner er  nemlig pseudodrøvtyggere. Det betyder, at de spiser deres fiberrige nat afføring (ærtstore bløde pøller), så fibrene kan ”køre gennem tarmsystemet endnu engang” – dette fænomen kaldes koprofagi.

Kaninens blindtarm er relativt meget større end vores og her bearbejdes fibrene i samarbejde med specielle bakterier(tarmflora) som nedbryder foderet. Hvis fiber balancen ændres, påvirker det også balancen af gode og dårlige bakterier. Derfor er det utrolig vigtigt, at din kanin spiser disse cecotroper.

Cecotroper er mindre kugler end kaniners pøller. De er også blødere og klistrerede og sidder sammen i vindrueklaser. Ofte opdager kaninejeren ikke dette, da se spises direkte fra bagen.

Kaninracer

Der findes omkring 65 forskellige kanin racer, så det er rigtig mange racer. De mest kendte kaninracer til kæledyr er i dag i høj grad dværgracerne: Løvehoved, vædder og hermelin. Derudover er hollænderen og Rex racen også populære. Derudover er den engelske og franske vædder også populære racer i dag. Mange af kaninracerne i dag er også en blanding af de traditionelle kaninracer.

Løvehoved

Løven. En løvehoved har en løvemanke – kaninstyle. De ser så utrolig søde ud med deres flotte manke. Du skal blot huske, at en løvedhoved kræver, at du bruger tid på at børste dem. Hvis de ikke bliver børstet, så kommer der knuder i deres pels. Det kan i sidste ende gøre ondt på din kanin.

Hermelin

Hermelin kanin er ofte kendetegnet ved de små stritører. Hermelin kaninen er også en af de mindste racer, som findes. Hermelin kaninen er kendt for at have det største temperament af de tre dværgracer.

Dværgvædder

Vædderen er kendetegnet ved de søde hængeører. Samtidig med at det er en dværgkanin, så kan dværgvædderen blive op til 1,9 kilo stor. Vædderen er en mere blid og kælen kaninrace sammenlignet med hermelinen.

Rex

Rex racen er en del af den mindre race samtidig med at den er større end dværgracerne. Rex er en race, som er nem og kende. Det skyldes, at den har en helt anden pelsstruktur. Den er helt korthåret og meget blød.

Vædder

Den engelske og franske vædder er begge populære kælekanin racer. Den franske vædder har nogle meget lange hænge ører. Måske du har spottet den på instagram? Hvis du har set en kanin med lange ører, som den næsten slæber langs gulvet, så er det den franske vædder. Den har et roligt temperament, og den er meget blis og tolerant af natur. Den Engelske Vædder er fremavlet af den Franske Vædder, og derfor minder de om hinanden. Den Engelske Vædder er dog en tand mind, hvor den bliver op til 5,5 kilo, og den Franske Vædder vejer over 5,5 kilo. Den har et roligt temperament.

Kaniner og søvn

I modsætningen til mennesker som sover om natten og er vågen om dagen, så er kaniner vågne og sover i mindre perioder. De vil i små perioder være meget vågne og sove dybt og i andre perioder halv sove. De er ofte meget vågne i skumringsperioden. Det er lige når solen står op, og når den går ned.

Alder

Kaniners levealder afhænger af deres leve situation og helbred. Kaniner som lever i alt for små bure, og som ikke får den motion og mental stimulering, som de har behov for. De vil dø tidligere. Levetiden for de fleste kaniner er 5-8 år, men det kan sagtens nå op på 10-12 år. De større kaninracer bliver ikke helt så gamle, i gennemsnit er levealderen 4-5 år.

Når de kanin bliver ældre, så skal du også være mere opmærksom på den. Ældre kaniner har nogle andre helbredsmæssige behov end en ung kanin. Dskal have noget nyt foder, i form af piller, og det er en lidt anden sammensætning end unge kaniner.

Derudover er det i forhold til det generelle helbred vigtigt at være opmærksom på om kaninen slider sine tænder korrekt. Dertil er det vigtigt, at din kanin får nok kalk til vedligehold af skelettet. Desuden at de får nok energi/fedt til at holde huld (fedtdepoter).

Hvor meget koster en kanin?
Ligesom med hunde så er der forskel i prisen afhængig af hvilken race, som du gerne vil have. De rene kanin racer er ofte billigere end de blandede racer. Endvidere er det dyrere at købe en kaninunge end hvis du vil adoptere en voksen kanin. Vi kan virkelig anbefale at adoptere en kanin. Det er ofte gratis, og du vil få en kanin, som allerede er tam og tisse-trænet. Hvis du vil købe en kanin, som er en ren race, så svinger prisen mellem 300-500 kroner.

Adopter en kanin
Hvorfor skal man adoptere en kanin? Det er der mange gode grunde til. For det første, så findes der utrolig mange skønne kaniner i det danske land, som mangler et kanin hjem. Derfor er det en meget bedre sag at give kaniner, som allerede lever, et nyt hjem end at støtte avl af nye kaniner. Derfor er største delen af kaninavlen i Danmark ikke nødvendig. For det andet så er adoption gratis. Pointen er nemlig, at der ikke skal være noget økonomisk incitament fra sælgers side. Sælger er hermed udelukkende interesseret i, at hans eller hendes kanin får sig et nyt hjem. Hvis du er interesseret i at adoptere en kanin, så tag et kig på landets dyreinternater.

Kaninbur
Skal du have en kanin, så skal du have dig kanin tilbehør. En af de mest centrale tilbehør er et kaninbur eller indhegning af din kanins hjem. Der findes mange forskellige kaninbure derude. Der findes nogle, som er alt for små. Find nogle rigtig fine løbegårde hos Cotonshoppen. De kan både kan være lukket og stå åbne hele tiden. Det er helt op til dig. 

Kanin toilet vaner
Kaniner er fra naturen side nogle meget renlige dyr. De bruger utrolig meget tid på at slikke deres underliv, deres krop og fødder. Kaniner de bruger ligesom hun deres tis og lort, som en måde at markere deres territorium. Kaniner er nemlig meget territoriale. Derfor bøvler mange kaninejere også med kaniner, som tisser eller skider udenfor deres toilet. Det gør de, hvis de gerne vil markere deres territorium. Hvis du har problemer med, at din kanin går på toilet udenfor dens toilet så frygt ikke. Du kan sagtens få din kanin 100 procent renlig.

kaniner

Hvor meget koster det at have en kanin i læge omkostninger?
Hvis du gerne vil neutralisere din kanin, hvilket mange kaninejere gør, så skal du forvente en omkostning på mellem 800 og 1600 kroner. Du kan læse mere om nedenfor, hvad fordele er ved at neutralisere sin kanin.

Udover neutralisering så skal du have din kanin tjekket ved dyrelægen en gang om året. Og hvorfor skal man det? Jo det er fordi, at det er utrolig svært at se, om din kanin har ondt eller har det dårligt. Eksempelvis når det kommer til tænder, så er der mange kaniner, som ikke viser, når de har problemer med tænderne. Generelt er der mange kaninsygdomme, som du ikke selv kan spotte. Derfor skal du holde fast i minimum 1 årligt tjek ved dyrelægen. Derudover skal du sørge for, at det er en kaninkyndig dyrelæge. Vi anbefaler kanin dyrelæger her.

Ikke alle kaniner ender med at få helbredsmæssige problemer, men oddsen er for at de gør, at der på et eller andet tidspunkt vil være et problem i din kanins forholdsvis lange levetid, den er stor. Derfor kan du også overveje, om du vil forsikre din kanin. Her kan vi anbefale Agria Forsikring.

Hvor kanin-sikrer du dit hjem?

Gulvet

Kaniner de elsker at grave. Fra naturens side laver de nærmest ikke andet. De graver huler til deres hjem, og de graver huler til deres unger. Det betyder, at denne grave-lyst ofte kan gå ud over dine tæpper. Derfor så sørg for, at du ikke har dyre tæpper liggende i de rum, hvor din kanin har sin daglige gang. Når det er sagt, så er det faktisk også vigtigt med tæpper. Kaniner hader nemlig glatte gulve. Det er meget utrygt for dem. Derfor er det en god ide, at der er en masse tæpper i din kanins hjem. Men der findes et utal af billige tæpper, som kan holde lang tid i din kanins bur. Du kan eksempelvis købe dem i IKEA.

Lister

Lister er en anden ting, som kaniner elsker at gnave i. Derfor skal du sørge for enten at skærme dine lister med møbler eller et langt stykke træ.

Det bedste råd til at beskytte dine lister: Bredt gennemsigtigt tape

Dog har vi et virkelig godt råd til alle kaninejere for at beskytte jeres lister. Gennemsigtigt bredt tape. Det er fantastisk. Her tænker vi ikke på det almindelige 1 centimeter brede tape, som står på dit skrivebord. Vi tænker derimod på noget gennemsigtigt tape, som er minimum 3 centimeter bredt, og som kan købes i alle byggemarkeder. Og så er det bare at tape løs. Du kan nemlig ikke se tapen, så det er faktisk en genial løsning.

Beskyt med løbegårde

Du kan også bruge vores løbegårde til at beskytte områder af dit hjem fra at din kanin gnaver i det. Bor din kanin inde på et helt værelse, så kan du indhegne et stort område inde på værelset med vores løbegårde. Du kan sætte vores løbegårde eller bure sammen, så du kan bygge så stort et bur, som du lyster.

Ledning

Sørg for, at alle elektriske ledninger er uden for din kanins rækkevidde. Brug loftlamper, når det er muligt, eller hold lamper på et bord. Beskyt ledninger med plastsnorbeskyttere, flexrør (bølgeplastplastrør) eller PVC-rør, hvis du absolut ikke kan undgå, at en ledning er i rummet med din kanin, men du skal gøre alt for at forhindre, at din kanin får adgang til elektriske ledninger.

Udover at beskytte ledningen med ledningsbeskyttere sikrer din kanin, så ser det også virkelig godt ud. Ledninger er jo bare grimt ikke? Så her er to fluer med to smæk.

Brug en baby-stikkontakt for at sikre, at din kanin ikke prøver at tygge udløbsåbningen også.

Fjern planter

Generelt skal planter være utilgændelig for din kanin. Det rum hvor din kanin bor, her bør ikke være nogle planter, som din kanin kan nå. Det skyldes, at du mister dine planter men også at utrolig mange stueplanter er giftige for din kanin. De kan faktisk være utrolig farlige for din kanin.

Se en liste over ikke-farlige planter for din kanin her.

Find noget din kanin kan tygge på 

Generelt så vil kaniner kun gnave på ting, hvis de ikke er stimuleret nok. Derfor er det lidt groft sagt ejerens egen skyld. Det er vigtigt, at din kanin har masser af muligheder for at kunne tygge og gnave. Hav altid masser af grene og rødder til rådighed. Disse er sunde for din kanin og stimulerer din kanin.

Hvad er det, din kanin fortæller dig?

Min kanin bider

Er det en ny kanin? Ofte skyldes det utryghed, når en kanin bider. Hvis du har fået en lille ny kanin, så er det blevet fjernet fra dens vante omgivelser. Den er ankommet til et nyt hjem, med nye dufte og nye lyde – altså samlet set en meget utryg situation. Derfor er det vigtigt, at du bruger meget tid på og har meget tålmodighed med at få en god relation til din kanin.

To gode råd: Løft ALDRIG din kanin og lad din kanin komme til dig og ikke omvendt

Er din kanin aggressiv omkring maden? Bider den i forbindelse med et måltid? Det er helt normalt.  I naturen vælter det ikke med foder alle steder, så når kaninen har fundet et godt sted i naturen med rigeligt mad, så vil den instinktivt beskytte det for at forbedre dens chance for overlevelse. Så sørg for at du ikke gejler din kanin op, når den skal have mad.

Er din kanin kønsmoden? Kønsmodne kaniner som ikke er neutraliseret, de kan godt være lidt ekstra aggressive. Derfor kan det være en rigtig god ide og få din kanin neutraliseret.

Bider eller napper din kanin?

Der er nemlig stor forskel. Du skal nemlig også tænke på, at munden er den eneste måde hvorpå, at din kanin kan kommunikere med dig. Derfor kan kaniner godt finde på, at nappe dig hvis den gerne vil have opmærksomhed fra dig. Faktisk er det et tegn på kærlighed, at din kanin gerne vil i kontakt med dig. Derfor skal du elske, når din kanin gør det.

Stamper

I naturen bruger kaniner stampe som en måde at advare flokken om fare. Derfor kan stampen betyde, at din kanin er bange – eller at din kanin er utilfreds eller sur.

Et kærligt slik

Hvis din kanin slikker på dig, så skal du føle dig heldig. Det er nemlig er kærlighedstegn. Din kanin vil gerne fortæller dig, at han/hun elsker dig.

Skære tænder

Når din kanin skærer tænder så betyder det, at den oplever smerte. Så kontakt din dyrelæge med det samme! Dog må du ikke forveksle dette med “at klaprer stille med tænderne”, som mange kaniner gør, når de bliver nusset. Så vær opmærksom på forskellen på de to. Hvis det er skæring med tænder –udelukkende når den nusses, så er det fordi, at din kanin elskerat blive nusset.

Min kanin puffer til mig

Hvis din kanin puffer til dig, så er det dens måde at kommunikere med eller til dig. Den vil gerne have opmærksomhed eller måske nusses.

De skønne kanin hop: Kanin binkies

Det er noget af det mest søde, som en kanin kan lave. Det der er endnu bedre er, at det er udtryk for at din kanin er glad. Og du kan selv kun blive i godt humør af det.

Hvor mange kaniner skal du have?

Mange har ved første tanke kun overvejet at få én kanin. Men det kan være, at du skal overveje, om du fra start skal have to kaniner. Kaniner er utrolig sociale væsner. Derfor har de brug for meget kontakt og tid. Det kan være meget krævende kun at have en kanin. Det er nemlig vigtigt, at du bruger tid med den hver dag.

Hvis du kun vil have én kanin, så bør du også tænke dette ind i organiseringen af din kanins hjem. Du bør klart overvej, at have din kanin som frikanin. Det betyder, at den som udgangspunkt lever som en kat eller en hund i dit hjem. Det medfører nemlig, at din kanin får meget mere kontakt end hvis den sidder i et aflåst bur i et værelse. Hvis du kun vil have én kanin, så må du ikke have den udenfor. Det er alt for ensomt og synd for din kanin. Der er mange myter i forhold til at have en kanin indenfor.

Myte nummer 1: Kaniner sviner

Kaniner er utrolige renlige af natur, de bruger meget tid på at pleje deres hygiejne og på at slikke sig – både på hele kroppen og i bagdelen. Kaniner har ikke brug for et stort område med støvende bundstrøelse. Drop det. Kaniner har kun brug for et toilet, som selvfølgelig er fyldt med bundstrøelse. That’s it. Så forbered dig på, at det at have en kanin er ligesom en kat og en hund. Har du brug for råd i forhold til toilettræning af din kanin, så tjek dette blogindlæg.

Myte nummer 2: Kaniner kan ikke bo i lejligheder

Bor du i en lille lejlighed, så tænder du måske, at du ikke har plads til en kanin og alt det indebærer. Men vi har en god nyhed til dig. Det kræver ikke særlig meget plads. Drop det store bur, de enorme poser af bundstrøelse som buret skal fyldes med. Alt du skal bruge er en håndfuld kanin udstyr: Et toilet på størrelse med en kattebakke, en blød kaninseng, kaninlegetøj og et kanintoilet. Jeg er selv helt vild med disse toiletter (de er egentligt lavet til kasse, men størstedelen af alle kaninejere bruger kattetoiletter til deres kanin). Hvis du gerne have et indrammet område til din kanin, så den ikke løber frit rundt i lejligheden hele tiden, så tag et kig på disse fine kaninbure eller kanin løbegårde – egentlig er de lavet til hunde, men de passer perfekt til kaniner. Det er indhegninger, som er meget fine og passer ind i enhver indretning.

Myte nummer 3: Kaniner ødelægger hele hjemmet

Kaniner har behov. De har behov for at gnave, grave, tygge og meget mere. Generelt gælder det, at hvis kaniner er stimuleret nok, så vil de ikke gnave i dit hjem. Når det er sagt, så skal man, hvis man har en kanin, kaninsikre sit hjem. På samme måde som at du vil børnesikre dit hjem, hvis du skal have et barn. Det giver jo god mening. Det betyder, at du skal gemme ledninger væk bag ledningsskærmere, hvilket i øvrigt også er meget pænere, da ledninger jo er grimt ikke? ;) Du skal skærme dine lister i det værelse, hvor din kanin bor. Og her er en meget nem løsning: Bredt gennemsigtigt tape som kan købes i de fleste byggemarkeder. Jeg har samlet en masse gode råd her.

Hvorfor du skal have to kaniner

Det kræver mere af dig at have én kanin. Det kræver, at du bruger meget tid med din kanin hver dag. Du kan ikke lade din kanin være alene i flere dage, hvis du skal på en weekendtur. Kaniner er som nævnt meget sociale væsner. Fra naturens side lever de i flokke. De har brug for socialt samvær. Og ligegyldigt hvor engageret du er, så vil du aldrig kunne give din kanin det samvær, som en anden kanin kan give. Med to kaniner kan du med mere ro i sindet lade dem være alene i længere tid, fordi at de har hinanden (derudover er der selvfølgelig det praktiske med hø, mad og vand). Og har du én kanin i forvejen, så kræver en ekstra kanin altså ikke meget mere J. I hvert fald ikke når man tænker på, hvor meget din kanin vil få ud af at have en kaninven. Det er langt nemmere at få to kaniner fra starten af, så skal du ikke bruge samme tid på bonding, som hvis du har en kanin i forvejen. Når det er sagt, så må du heller ikke frygte bonding, hvis du står med en kanin og overvejer en mere. Med nok tålmodighed så kan man stort set altid bonde to kaniner.

Kaniner er en af de mest misforståede kæledyr

Kaniner er en af de mest misforståede kæledyr. De er misforståede i forhold til deres behov. Det har medført, at mange kaniner bor i for små bure, har ingen kontakt med artsfæller og får stort set ingen muligheder for at komme ud og få afløb for deres energi. De får det forkerte mad, for fed og sukkerholdig mad. Kaniner – selvom de ikke viser det direkte – har vigtige behov, som ikke bør ignoreres. Konsekvenser af dette er, at mange kaniner dør for tidligt. Mange af de sygdomme som kaniner fejler i dag, er menneskeskabte. Det skyldes de før nævnte eksempler med for lidt plads, motion og mad.